Diabetul dăunează sănătății creierului?

test diabet

Diabetul a fost legat de o serie de complicații, cum ar fi boala rinichiului, dar noi cercetări au constatat că persoanele în vârstă cu diabet zaharat de tip 2 pot avea, de asemenea, mai multe dificultăți în gândire și memorie.

loading...

Noua cercetare a constatat ca persoanele in varsta cu diabet zaharat de tip 2 pot avea si mai multe dificultati in gandire si memorie. Diabetul zaharat a fost legat de o serie de complicatii, cum ar fi bolile renale.

În timpul unui studiu de cinci ani, participanții cu diabet au prezentat o scădere a memoriei verbale și a fluenței. Folosind sistemul RMN, cercetatorii au observat cum creierul participantilor nu a suferit nici o modificare in marime, acestia ne gasind o legătură între dimensiunea creierului și problemele de gândire și de memorie.

Desi memoria si functia de executie (abilitati de gandire si de planificare) a scazut la o rata mai mare la persoanele cu diabet de tip 2, acest lucru nu a fost explicat de un declin in volumul creierului, a spus autorul studiului Michele Callisaya, un cercetator de la Universitatea din Tasmania.

Mesajul global este ca diabetul de tip 2 afecteaza functia creierului.


Cercetările anterioare au arata că diabetul ar putea dubla riscul de demență al unei persoane, au afirmat cercetătorii. Deși studiile anterioare au demonstrat legătura dintre cele două condiții, niciuna nu a dovedit o relație cauză-efect.

700 de persoane cu varste intre 55 si 90 au fost recrutate pentru studii. Participanții au fost supuși testelor pentru a-și măsura gândirea, planificarea și abilitățile de memorare, dupa fiecare test a avut loc o scanare RMN. Aproximativ jumătate dintre participanți au avut diabet de tip 2 (348 de persoane), iar vârsta lor medie a fost de 68. Grupul fără diabet a avut o vârstă medie de 73 de ani.

Cercetatorii au descoperit ca persoanele cu diabet zaharat au scoruri scazute pe testele de memorie verbala si fluenta verbala.

Memoria verbală este abilitatea de a aminti cuvinte, iar fluența verbală este o măsură a abilităților de gândire și planificare. Persoanele care au probleme în aceste zone pot uita numele oamenilor sau pot întâmpina dificultăți în a găsi lucruri mai frecvent, au spus specialistii . Persoanele care au probleme cu fluența verbală ar putea avea dificultăți în planificarea, inițierea și organizarea lucrurilor, au adaugat specialistii.

Dr. Gisele Wolf-Klein, directorul de educatie geriatrica la Northwell Health in Great Neck, NY, a analizat rezultatele si a spus: “In timp ce nu exista nici o indoiala ca diabetul este un factor de risc pentru dezvoltarea schimbarilor cognitive, relatia cu atrofia creierului rămâne incertă.

Dr. Joel Zonszein, directorul centrului de diabet clinic la Montefiore Medical Center din New York City, a fost de acord ca studiul nu arata nici o corelatie intre marimea creierului, diabetul si tulburarile de gandire si de memorie.

Zonszein a declarat că diferențele dintre cele două grupuri de studiu ar fi putut juca un rol semnificativ în constatările studiului. El a spus ca oamenii din grupul de diabet au fost mai grei si au avut colesterol si tensiune arteriala mai mare decat cei din celalalt grup.

Un control prematur al tuturor acestor factori de risc – zahăr din sânge, colesterol, greutate și tensiune arterială – este important, alături de exercitii fizice regulate. Persoanele care au acești factori de risc prezintă un risc mai mare de declin cognitiv!” a spus el.

Wolf-Klein a spus că, deși nu sa dovedit că o bună gestionare a zahărului din sânge poate reduce riscul problemelor de sănătate a creierului, “activitatea fizică și o dietă sănătoasă au fost asociate cu un risc mai mic de demență în populația generală cat si o scadere a incidentei diabetului.

Dr. Callisaya a fost de acord. “Ce este bun pentru inima este, de asemenea, bun si pentru creier“, a spus ea. În plus față de o dietă sănătoasă și o activitate regulată, ea recomandă, de asemenea, sa va provocați creierul si sa socializati.

Citeste si articolul: Tigaretele electronice, efecte secundare, riscuri pentru sănătate și siguranță.